Η επιστολή Αγαπητό περιοδικό, Σκύλος και γάτα στο ίδιο σπίτι, γίνεται; Ο σκύλος μου κυνηγάει ανελέητα ό,τι κινείται και μοιάζει με αιλουροειδές.Η σύντροφός μου με την οποία αποφασίσαμε να συγκατοικήσουμε, θα φέρει στο σπίτι και τη γάτα της.Τι πρέπει να γνωρίζω για να μη φάνε τα… μουστάκια τους; Ευχαριστώ Πέτρος Γαλάνης Καλαμάτα Η απάντηση Απαντά η ειδική συνεργάτης του περιοδικού Σαντρίνα Βαλάτα, εκπαιδεύτρια σκύλων
Ο αιώνιος «ιερός» πόλεμος μεταξύ σκύλου και γάτας, φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτος από τη φύση. Και αυτό, γιατί οι δύο τους μιλάνε διαφορετική γλώσσα σώματος. Εκπέμπουν σε διαφορετικό μήκος κύματος και με μηνύματα που μπερδεύουν. Άλλα λέει η γάτα με το σώμα της κι αλλιώς αντιλαμβάνεται ο σκύλος την κίνησή της. Θα παρατηρήσετε, για παράδειγμα, ότι όταν η γάτα είναι χαλαρή, περπατά με την ουρά ψηλά. Αυτή η κίνηση από το σκύλο ερμηνεύεται ως κυριαρχία. Από την άλλη, όταν μία γάτα νευριάζει κι ετοιμάζεται να επιτεθεί κουνάει την ουρά χαμηλά. Ο σκύλος ερμηνεύει αυτή την κίνηση ως παιχνίδι και κουνάει την ουρά του κι αυτός για να παίξει. Βέβαια η γάτα σε τέτοια κατάσταση μόνο όρεξη για παιχνίδια δεν έχει. Απλώς ακονίζει τα νύχια της… Καμία επικοινωνία, λοιπόν! Μοιραία ξεσπάνε καυγάδες. Με τις σωστές όμως κινήσεις οι… άσπονδοι εχθροί από καβγατζήδες θα γίνουν τα καλύτερα φιλαράκια και θα μοιραστούν ακόμη και το ίδιο πιάτο!
Βγάζει νύχια…
Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο όταν η γάτα ορμάει στο σκύλο. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν η γάτα είναι μεγάλη και στο σπίτι ήρθε ένα κουτάβι να… ταράξει την ησυχία της. Συνήθως τα μικρά σκυλιά, όταν είναι κουτάβια πλησιάζουν να παίξουν με τη γάτα ωθούμενα από το κυνηγετικό τους ένστικτο. Βλέπουν τη γάτα ως το θήραμά τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η γάτα είναι ένα ευέλικτο αιλουροειδές, κάνει γρήγορες κι απότομες κινήσεις και ο σκύλος την κυνηγά. Στην περίπτωση αυτή, φέρνουμε τα δύο ζώα σε επαφή να γνωριστούν και αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη γάτα τότε -στην ανάγκη- φορέστε της λουράκι για να πάρετε τον έλεγχο στα χέρια σας. Ποτέ μην αφήσετε τα ζωάκια μόνα τους ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες της γνωριμίας τους. Μαλώστε τη γάτα αν επιχειρήσει να ορμήσει στο σκύλο και επιβραβεύστε τις στιγμές ηρεμίας τους. Χαϊδέψτε τα και τα δύο μαζί. Θα δείτε ότι πολύ γρήγορα όλα θα πάνε καλά. Ορμάει να δαγκώσει…
Ένας τρόπος για να εξοικειωθεί ο σκύλος με τη γάτα, είναι να κάνει παρέα με γάτες που είναι μεγάλες και έχουν μάθει να μην επιτίθενται στα σκυλιά. Σίγουρα μία μεγάλη σε ηλικία γάτα προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο ένα κουτάβι. Σε αυτή την πρώτη γνωριμία αν ο σκυλάκος μας -έστω και ως κουτάβι- είναι λίγο παραπάνω… τσαμπουκάς αφού θέλει να παίξει, τότε καλό είναι να τον βάλετε στη θέση του και να μην τον επιβραβεύετε για τη… μαγκιά του. Πολλοί ιδιοκτήτες επιβραβεύουν το σκύλο τους όταν κυνηγάει τις γάτες. Αυτό όμως είναι λάθος. Το σωστό είναι να αποτρέπουμε το σκύλο μας να έχει τέτοια συμπεριφορά. Αν όμως το κάνει, τότε, πρέπει να τον «μαλώνουμε» είτε τραβώντας του το λουράκι αν είμαστε βόλτα, είτε λέγοντάς του «Μη». Βάλτε τον να καθίσει κάτω και να ηρεμήσει και να εξοικειωθεί με την παρουσία της γάτας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γάτα με την οποία γνωρίζεται να έχει εξοικειωθεί με τη σκυλίσια παρουσία και να μη… βγάζει νύχια. Η συνύπαρξη και η συμβίωσή τους στον ίδιο χώρο, δίνει και στους δύο τη δυνατότητα να γνωριστούν και να μάθουν ο ένας τον άλλον καλύτερα. Βέβαια, το ιδανικό είναι γάτα και σκύλος να μεγαλώνουν μαζί, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία η πρώτη τους επαφή. Στην περίπτωσή σας, το μυστικό για την αρμονική συμβίωση σκύλου και γάτας απαιτεί να έχετε ένα στυλ άνετο και χαρούμενο του τύπου: τι καλά που μεγάλωσε η οικογένεια, ποιος τη χάρη μας! Και άλλα τέτοια…Το «χρυσό» κλειδί για την επιτυχία της αποδοχής σε κάθε περίπτωση, είναι η στάση που θα υιοθετήσετε εσείς και η υπομονή σας.