Skip to content Skip to footer

Καταστροφές και στρες αποχωρισμού

Η Μπούκυ, ένα Λάμπραντρο 1 έτους, είναι ένα φιλικό και πολύ υπάκουο σκυλί. Ηταν κουτάβι ότι η ιδιοκτήτριά της, η Ελένη, την απέκτησε. «Αφιερωθήκαμε η μία στην άλλη. Ηταν μία παρέα για μένα κι ήξερα ότι είχα να κάνω με ένα μωρό. Ετσι με πολύ αγάπη και υπομονή ασχολήθηκα μαζί της. Της έμαθα τις πρώτες εντολές, την δίδαξα να μην λερώνει μέσα στο σπίτι, διάβασα βιβλία για την εκπαίδευση στη βασική υπακοή, την κοινωνικοποίηση του σκύλου, τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης. Εντάξει δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά η Μπούκυ μαθαίνει γρήγορα…» λέει η Ελένη περιγράφοντας μία αρμονική συμβίωση. Μην σας κάνει εντύπωση… Είχε πολύ ελεύθερο χρόνο να αφιερώσει στη σκυλίτσα της ώστε να την εκπαιδεύσει σε θέματα βασικής υπακοής και κοινωνικοποίησης, αφού δεν εργαζόταν.

Από τη τάξη στην αταξία

Η ανατροπή ήρθε όταν η Ελένη για διάφορους λόγους αναγκάστηκε να εργαστεί και να λείπει πολλές ώρες από το σπίτι. Τότε ήταν που ζήτησε τη βοήθεια επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Το σπίτι της είχε ήδη γίνει …ρημαδιό. Δράστης; Η Μπούκυ! Μάλιστα! Η γλυκιά, υπάκουη και φιλική σκυλίτσα, που μεταμορφώθηκε σε …καταστροφέα ολκής- έτσι αποκάλεσε η Ελένη το σκυλάκι της, όταν ζήτησε τη βοήθειά μου απελπισμένη, ρωτώντας τι πήγε στραβά.

Πράγματι , όσο η Ελένη έλειπε από το σπίτι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, η σκυλίτσα της έφαγε παπούτσια, έσκισε βιβλία, μάσησε καλώδια…

Τι πήγε στραβά;

Ποιο ήταν το λάθος της Ελένης; Το ότι δεν άφησε την Μπούκυ ποτέ λίγο μόνη της από τότε που ήταν κουτάβι. Το σκυλάκι δεν είχε συνηθίσει να είναι μόνο στο σπίτι. Ετσι όταν χρειάστηκε να λείψει και να αφήσει μόνη τη σκυλίτσας της, το ζώο ένιωσε εγκατάλειψη και του δημιουργήθηκε το λεγόμενο άγχος του αποχωρισμού.

-Η εγκατάλειψη εκφράζεται με ζημίες και καταστροφές στα πράγματα του ιδιοκτήτη. Γιατί στα πράγματα του ιδιοκτήτη; Διότι σε αυτά τα αντικείμενα εντοπίζει τη μυρωδιά του.

«Εφαγε τα καλά μου παπούτσια! Το έκανε για να με εκδικηθεί…»

λένε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες. Αυτό είναι λάθος. Δεν υπάρχει καμία εκδίκηση. Απλώς ο σκύλος εντοπίζει τη μυρωδιά του αφεντικού του γι΄ αυτό και καταστρέφει ορισμένες φορές και τα προσωπικά του πράγματα.

-Η εγκατάλειψη εκφράζεται ακόμη και με συμπεριφορές που δεν είχε πριν το ζώο. Για παράδειγμα μπορεί να λερώνει μέσα στο σπίτι ενώ πριν δεν το έκανε. Αυτό είναι μία εκδήλωση του στρες που νιώθει το κατοικίδιό μας. Δεν θα πρέπει να το μαλώνουμε εκ των υστέρων. Συγκρατήστε τα νεύρα σας όταν γυρίζετε σπίτι και βλέπετε ότι ο σκύλος σας έχει λερώσει. Αλλωστε τι να μαλώσετε, το φόβο του;

Μπορείτε να του πείτε «μη» μόνο αν τον συλλάβετε επ΄ αυτοφώρω να κάνει κάτι που δεν πρέπει.

Πώς να το αντιμετωπίσετε

Κάθε μέρα πρεπει να αφήνουμε το σκυλάκι μας να μένει μόνο του για λίγο ώστε να συνηθίζει την απουσία μας. Είναι μία τακτικη που πρέπει να ακολουθείται όταν το ζωάκι μας είναι ακόμη κουτάβι. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται σταδιακά. Την μία μέρα φεύγουμε για 10 λεπτά, την επόμενη 15΄ μέχρι να συνηθίσει την απουσία. ¨Οταν επιστρέφουμε επιβραβεύουμε το ζώο για την αναμονή του. Αυτό ήταν που δεν έκανε η Ελένη. Το άγχος του αποχωρισμού δημιουργείται όταν είμαστε συνέχεια μαζί με το σκύλο, ο οποίος συνηθίζει έτσι να είναι μέλος μίας αγέλης. Αν υπάρξει απουσία του ιδιοκτήτη, αυτή εκλαμβάνεται από το σκύλο ως εγκατάλειψη. Να γνωρίζετε ότι ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο και τού είναι αφύσικο να μένει μόνος, γι΄ αυτό πρέπει να μάθει σιγά σιγά ότι οι ιδιοκτήτες του θα λείψουν λίγο και θα επιστρέψουν.

Το άρθρο της Σαντρίνας Βαλάτα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τα ΣΚΥΛΙΑ μας και εμείς» Τεύχος 81- Νοέμβριος/Δεκέμβριος 2008

Leave a comment

Υπηρεσίες εκπαίδευσης για όλα τα σκυλιά!

Επικοινωνήστε μαζί μας
Address

Germany —
785 15h Street, Office 478
Berlin, De 81566

Sandrina Dog Trainer © 2024. All Rights Reserved. Designed by WebDots.